De Stichting “Vrienden van Suriname” is door de Belastingdienst erkend als een “Algemeen Nut Beogende Instelling” (ANBI). Dat betekent dat de Stichting aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Bijvoorbeeld het jaarlijks opstellen van een beleidsplan en een activiteitenoverzicht en inzage geven in de financiën. Deze gegevens worden elk jaar op onze website vermeld. 

Regelmatig wordt de vraag gesteld of een donatie aan onze Stichting aftrekbaar is voor de Nederlandse belastingen en ook of het zinvol is om de Stichting te benoemen in een levenstestament

Het antwoord is simpel: ja. 

En ook goed om te weten: een gift hoeft niet alleen een geldelijke donatie te zijn, maar kan ook een donatie in natura zijn.

U kunt een gift aan de Stichting op twee manieren doen:

  • als periodieke gift
    U hebt dan met de Stichting afgesproken (en bijvoorbeeld per brief en/of mail vastgelegd) dat u jaarlijks een gift doet aan de instelling. Dan mag u het hele bedrag van de gift aftrekken. Er geldt geen drempel voor periodieke giften
  • als gewone gift
    U doet de gift eenmalig of hebt niet laten vastleggen dat u meerdere jaren achtereen giften aan de Stichting gaat geven. Voor gewone giften geldt een drempelbedrag, namelijk 1 % van uw drempelinkomen. Wat u meer hebt betaald dan dit drempelbedrag, mag u aftrekken.